10 Θεότρελες Αλήθειες για τον Πλανήτη μας που δεν είχατε ξανακούσει ποτέ στη Ζωή σας.

1 min


0

Νομίζουμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα για τον πλανήτη μας, αλλά δε θα μπορούσαμε να κάνουμε μεγαλύτερο λάθος. Οι επιστήμονες έχουν ήδη ανακαλύψει πολλά για τον πλανήτη, αλλά πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που περιμένουν να ανακαλυφθούν.

Δείτε παρακάτω 10 εκπληκτικά γεγονότα για τον πλανήτη μας, που σίγουρα δεν έχετε ξανακούσει.

Το όρος Έβερεστ δεν είναι το ψηλότερο του κόσμου

Η Μάουνα Κέα στη Χαβάη έχει υψόμετρο 4,205 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του ηφαιστείου βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της. Έτσι, αν μετρηθεί από τη βάση μέχρι την κορυφή, έχει συνολικό ύψος 10.203 μέτρα, δηλαδή 1.355 μέτρα περισσότερα από το Έβερεστ.

Η ατμόσφαιρα της Γης έχει σύνορα

Η γραμμή Καρμάν είναι μια διεθνώς αποδεκτή γραμμή, που βρίσκεται σε υψόμετρο 100 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Παρόλο που το επίπεδο της ατμόσφαιρας της Γης τελειώνει πολύ πιο πάνω, αυτή η γραμμή είναι παγκόσμια αναγνωρισμένη ως το όριο μεταξύ ατμόσφαιρας και διαστήματος.

Το πιο ξηρό μέρος στη Γη βρίσκεται στην Ανταρκτική

Πιστεύεται ότι το πιο ξηρό μέρος της Γης είναι στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή, όπου δεν έχει βρέξει για χιλιάδες χρόνια. Αλλά η ξηρή κοιλάδα ΜακΜούρντο στην Ανταρκτική, δεν έχει δει βροχή για σχεδόν 2 εκατομμύρια χρόνια. Οι άνεμοι εδώ μπορούν να φτάσουν τα 320 χλμ/ώρα.

Το πόσιμο νερό αντιπροσωπεύει το 3% όλου του νερού της Γης

Οι ωκεανοί και οι θάλασσες έχουν το 97% του νερού της Γης, αλλά το νερό τους δεν είναι πόσιμο. Το υπόλοιπο 3% του συνολικού γλυκού νερού διατηρείται σε παγετώνες (70%) και στη λίμνη Βαϊκάλη (20%).

Ο αρχαιότερος ναός του κόσμου είναι 12.000 χρονών

Ο Γκεμπεκλί Τεπέ, ο παλιός γνωστός ναός, βρίσκεται στη νότια Τουρκία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα γλυπτά στις στήλες αποδεικνύουν ότι πριν από 11.000 χρόνια περίπου έπεσε ένα μετεωρίτης, που προκάλεσε την ξαφνική μείωσης της θερμοκρασίας της Γης.

Η Σελήνη ήταν κάποτε μέρος της Γης

Σουηδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πριν από 4,36 εκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης Γη συγκρούστηκε με το υποτιθέμενο πλανητικό αντικείμενο «Theia» και αυτή η σύγκρουση οδήγησε στο σχηματισμό του μόνιμου φυσικού δορυφόρου της Γης.

Σε 250 εκατομμύρια χρόνια οι ήπειροι θα ξαναενωθούν

Όπως γνωρίζουμε, η Πανγαία, η υπερήπειρος που υπήρχε πριν από 335-175 εκατομμύρια χρόνια, χωρίστηκε σε 2 διαφορετικές ηπείρους, σχηματίζοντας τη Λαυρασία και τη Γκοντγουάνα. Αργότερα, αυτές οι δύο χωρίστηκαν και σχηματίστηκαν οι ήπειροι που γνωρίζουμε σήμερα. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ήπειροι θα ξαναενωθούν σε 250 εκατομμύρια χρόνια, σχηματίζοντας την «Απόλυτη Πανγαία».

Ένας μονοκύτταρος οργανισμός προκάλεσε τον πρώτο μαζικό αφανισμό

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, προτείνουν μια θεωρία που εξηγεί τον αφανισμό του 90% των ζωντανών πλασμάτων στη Γη.

Ένα βακτήριο που ονομάζεται Methanosarcina άνθησε ξαφνικά στον ωκεανό πριν από 252 εκατομμύρια χρόνια, πυροδοτώντας τον αφανισμό των εντόμων που είναι γνωστά στην επιστήμη. Επίσης, έδωσε στους αρχόσαυρους μια μοναδική ευκαιρία να εξελιχθούν.

Το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη βρίσκεται στο σκοτάδι

Όπως γνωρίζουμε, οι ωκεανοί καταλαμβάνουν το 71% της επιφάνειας του πλανήτη. Το βάθος του νερού που βλέπει το φως του ήλιου δεν είναι παραπάνω από 200 μέτρα, οπότε το υπόλοιπο νερό μένει μόνιμα στο σκοτάδι.

Γειτονικά κράτη μπορεί να έχουν ακόμη και 24 ώρες διαφορά

Παρά το γεγονός ότι η Αμερικανική Σαμόα είναι μόλις 2.000 χιλιόμετρα μακριά από τα Νησιά της Γραμμής Ισημερινού που είναι μέρος του Κιριμπάτι, η διαφορά της ώρας ανάμεσα σε αυτά τα δύο γειτονικά κράτη, είναι 25 ώρες.

Credit: BrightSide

Πηγή

loading...


Like it? Share with your friends!

0
Gr-Feed

0 Comments

Your email address will not be published.

LFOFFER.COM

Εκπτώσεις
εώς και 50%

Eπιπλέον 15% έκπτωση χρησιμοποιώντας στην επομένη παραγγελία σας τον κωδικό "SUMMER"  και Δωρεάν μεταφορικά σε όλο τον κόσμο
SHOP NOW!
close-link